Hoe je met jouw training meer impact maakt door meer betrokkenheid. 5 Gouden tips!

Daar sta je in een zaal of daar zit je voor je laptop in een camera te turen. Vol adrenaline probeer je zoveel mogelijk energie te geven en enthousiasme over te brengen. Je wilt je deelnemers motiveren om jou kennis en vaardigheden ook toe te passen. Altijd een spannend moment, is er weerstand? Is deze training van bovenaf opgelegd of zijn het individuele inschrijvingen van intrinsiek gemotiveerde deelnemers? Zullen ze het begrijpen en krijg je ze mee?

Deze situatie zul je herkennen zowel op locatie en nu zeker ook online. Of je nu een training geeft aan docenten, communicatie medewerkers, of ondernemende vrouwen het is en blijft één van de grootste uitdagingen in het vak. Activeren. Je doelgroep en deelnemers meekrijgen in jouw materie en ze verder brengen in hun ontwikkeling.

Sinds een aantal maanden zijn we hard met onze neus op de feiten gedrukt. Doordat er meer trainingen online moesten worden verzorgd hebben trainers een grote omslag moeten maken. En wat bleek daarbij het lastigste? Precies, het activeren van de deelnemers achter hun scherm. Maar misschien wel juist door deze lastige randvoorwaarden wordt je als trainer nog meer bewust van je manier van werken en welk effect dat heeft. Die lessen deel ik graag met je om jouw live en online trainingen een boost te geven in het activeren van je deelnemers.

Gouden tips voor activerend training geven

1.      Start bij jezelf. Jij bent als trainer de eerste waarmee de deelnemers in aanraking komen. Als er iets activeert, dan is het jouw passie en enthousiasme voor je vak of product. Pomp jezelf dus vol met een flinke dosis positiviteit om je boodschap nog beter over te dragen.

2.      Maak tijd voor de start. Neem tijd voor de start van je training en connect met je deelnemers. Toon interesse, heet ze warm welkom. Noem de namen en informeer naar hun motivatie om deel te nemen. Deelnemers zullen jouw interesse niet alleen waarderen maar willen vervolgens ook tijdens de training meer actief met je delen.

3.      Maak écht contact. Kijk mensen aan en neem de tijd om te luisteren naar hun antwoorden. Gebruik af en toe een “hot seat” en zet één deelnemer centraal om diegene volledig te begrijpen en je gedeelde kennis bij hem/haar te toetsen. Gebruik, juist ook online, regelmatig de namen van je deelnemers. Bij het stellen van open vragen of bijvoorbeeld tijdens de uitleg of instructie.

4.      Zorg voor veel interactie. Maak gesprekken mogelijk tussen jou en de deelnemers, maar juist ook onderling. Doe veel groepsoefeningen (online in breakoutrooms) en wissel af in samenstelling. Gebruik regelmatig stellingen om iedereen te motiveren om zijn/haar mening te delen. En laat hen vervolgens op een veilige wijze met elkaar in discussie gaan. Online en op locatie zijn er mooie tools om te zorgen voor input van de gehele groep. Denk aan Mentimeter, Quizlet, Flipgrid, Padlet, Jamboard en vele meer.

5.      Varieer! Misschien wel de meest waardevolle tip. Varieer waar je kunt in allerlei facetten van je training. Tempo, oefeningen, individueel versus groepsoefeningen. Maar ook bijvoorbeeld in middelen. Presentatiescherm, filpover, boek, schrift, smartphone allemaal prettig om mee te variëren. De afwisseling van het volgen van een presentatie en het schrijven op flipovers wordt al breed toegepast. Maar gooi ook de volgorde eens om; begin met het oplossen van een vraagstuk of casus en kijk hoe de deelnemers handelen. Gebruik dat als basis van voorkennis en laat hen leren van fouten en successen. Jij kunt daarna perfect aansluiten op de ontwikkelpunten die er zijn.

Dit zijn gouden tips waarmee je de betrokkenheid van je deelnemers vergroot. Zowel naar jou als trainer als in de manier van werken. Inhoudelijk kunnen we daar natuurlijk nog veel meer aan toevoegen, afhankelijk ook van jouw trainingsdoelen.

Wil je jouw manier van trainen verbeteren en de betrokkenheid vergroten? En wil je actieve deelnemers die enthousiast met je aan de slag willen? Samen kijken we naar jouw manier van training geven en wat er bij jou past.

Ik ben Rachel Sierksma en door mijn ervaring als docent en trainer kan ik dagelijks professionals trainen en adviseren in het trainen en lesgeven. In onze ImpactYou Academy maken we graag impact op de les van morgen.

Graag help ik jou bij het ontwerpen en uitvoeren van je activerende (online)training.

Rachel Sierksma

ImpactYou Academy

www.impactyou-academy.nl