Het lijkt voorbij gevlogen. Bijna ben ik vergeten dat ik ook gewoon op locatie heb mogen werken in 2020. De nieuwe realiteit is dat ik online werk en er bij uitzondering een training op locatie wordt geboekt onder voorbehoud van de nieuwe maatregelen. En juist al dat online werken heeft mij zoveel gebracht. Als trainer, ondernemer en als mens. Wat? Dat deel ik graag met je in dit blog.

online training online lesgeven

Eerst even een aanloop voor degene die mij of mijn verhaal nog niet helemaal kennen. Mijn vaste baan als docent opzeggen en nota bene stoppen per 1 april 2020, tegelijk met de komst van COVID in ons land, vonden heel veel mensen om mij heen zielig voor mij. Wat vervelend dat ik nu geen fijne start kon maken, en hoe zorg je dan toch voor dat je als trainer verder kunt? Ik was immers al langer aan het werk als trainer voor verschillende opdrachtgevers naast mijn werk als docent Maatschappijleer, maar nu moest ik het grotendeels zelf gaan doen. Geen moment heb ik echt stress gehad toen. Ik voelde dat ik juist rustig te tijd kreeg om te kijken waar ik heen wilde met mijn trainingen en wie ik het liefste wilde verder helpen. Mijn startpunt lag dus helemaal open en ik koos voor de afslag van een E-Learning. Ik maakte, behoorlijk impulsief, mijn eerste online programma: Van digitaal naar klaslokaal.

Vele video’s nam ik op en ik leerde deze ook monteren. Ik was super trots en op het moment van lanceren dacht ik er oprecht heel veel mee te bereiken. Iedereen moest immers online lesgeven en ik wilde laten zien dat je met die nieuwe digitale vaardigheden ook in de klas je lessen veel beter kon maken met de activerende online didactiek. Maar helaas ik was een roepende in de woestijn en zo bleek, veel docenten waren hier nog helemaal niet aan toe. Wie weet slaat het over een paar maanden, een jaar later, wel aan 🙂 Ook al leverde dit product mij geen ene euro op, ik had er wel heel veel van geleerd. Ik kon mijn ervaring in het online lesgeven overbrengen en had heel veel kennis  en ervaring opgedaan met het maken en geven van online lessen. Ik was gewoon gaan doen. En al doende leert men.

Tijd om verder te kijken en verder te reizen het liefst niet meer te voet, maar met een iets hoger tempo per fiets. En dus stuurde ik hier en daar wat mails naar bekende en potentiële opdrachtgevers. Wat volgde waren veel intensieve gesprekken met een specifiek bedrijf: ImpactYou. Zij bleken op zoek te zijn naar een trainer voor het geven van training over hun LOB methodes RouteLOB en ExpeditieMe. Ik werd enthousiast van hun (maatschappelijke) visie op hoe je als student zelf regisseur kunt zijn van je eigen loopbaan. De chemie tussen mij en de oprichters Kirsten en Richard leidde uiteindelijk tot de gedurfde stap om ImpactYou Academy op te richten. En met deze Academy sta ik nu aan het roer van een trainingsbureau wat training verzorgt aan docenten, trainers en coaches op het gebied van activerend leren. Impact maken op de les van morgen. Voor de zomer waren de papieren bij de notaris getekend en moest ik mezelf even knijpen. Was dit echt gebeurd? Ik was ingestapt bij een auto en mocht zelf achter het stuur!

Na een paar trainingen op 1,5 meter afstand in Heerlen bij het Vista College en in Amsterdam bij ROCvA NexTechnician kon ik er niet omheen. Ook ik moest eraan geloven om via Zoom aan de slag te gaan met online training. Ik wilde het zo lang mogelijk uitstellen, want er gaat niets boven het contact wat je kunt maken op locatie. Juist daar kan ik al mijn antennes hun werk laten doen, de sfeer en behoefte aanvoelen en aanvullen. Dus daar ging ik, online.

Mijn eerste sessie bereidde ik niet alléén voor. Dankzij mijn lieve vriendinnen heb ik snel kunnen ervaren waar de valkuilen van online lesgeven liggen. “Ik zie je nu niet meer!” En “Waar is de presentatie nou?” Hoorde ik regelmatig tijdens onze probeer-sessie. Al snel snapte ik de (technische) logica van presentatie online, alles moet in dienst staan van de kijk- en luisterervaring van de deelnemer. Ik startte mijn eerste online training daarom als gastvrouw en presentatrice van een online beleving. Ik zorgde ervoor dat mijn deelnemers veel tijd kregen om te wennen, de omgeving te verkennen en rustig te installeren. Stap voor stap nam ik hen mee in mijn verhaal en checkte steeds of alles nog naar wens was. In hun digitale reis was ik piloot en stewardess ineen.

 

Die eerste keren gingen niet vlekkeloos, maar best redelijk. Mijn auto moest wel eens naar de garage, maar alleen om af en toe uit te lijnen zeg maar. Want door middel van de feedback van de deelnemers werd mij steeds duidelijker dat online bepaalde vaardigheden van mij als trainer onder een vergrootglas kwamen te liggen. Geduldig zijn, feedback vragen, werken vanuit het perspectief van de deelnemer en de procesbegeleiding bleken super belangrijk. En daarmee had ik mij niet alleen als trainer ontwikkeld, maar ook als leergierige ik werd ik constant uitgedaagd om met meer tools en slimme toepassingen de deelnemers het makkelijker en prettiger te maken. En dat werd gezien! Steeds vaker kreeg ik de vraag om ook juist over dit onderwerp trainingen te ontwikkelen en te geven. Het ‘practice what you preach’ was een succes, anderen zagen mij het doen en konden er direct zelf mee aan de slag.

Nu vele trainingen en meer dan 1000 deelnemers later, zowel óver het online lesgeven en trainen als over activerende didactiek en lob, durf ik mezelf expert te noemen. En niet zozeer op het gebied van online lesgeven en trainen. Maar in het aan kunnen sluiten bij je deelnemers, je studenten, je coachees door middel van de juiste aanpak in didactiek. Voor mij staat namelijk door deze online ontwikkeling van (mijn) trainerschap als een rots boven water dat het ons dwingt om betere keuzes te maken in ons ontwerp en uitvoering om de deelnemers betrokken te houden. Activerende didactiek dus. En daar blijk ik gewoon heel goed in te zijn. Mijn bolide heeft me heel ver gebracht en ik hoop er nog heel veel mensen mee te mogen vervoeren. Zowel online als op locatie, want met die activerende aanpak kun je altijd mooie reizen maken.

Wil jij als trainer ook graag vervoerd worden? Ik geef de training “Train de online trainer” weer vanaf donderdag 25-2. Je bent van harte welkom!